Veelgestelde
vragen

Een nieuwbouwwoning kopen, wat houdt dat precies in? Er komen vaak veel vragen op je af. Daarom hebben we de meest voorkomende vragen op een rijtje gezet over het ontwikkelen en bouwen van een nieuwbouwwoning.

Algemeen

Via de projectwebsite, de digitale projectnieuwsbrief en sociale media van het project geven we updates. Schrijf je dus in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook. Bovendien geven we via de BouwApp regelmatig updates als de bouw begint. Download de BouwApp gratis op je smartphone of tablet. Zoek het project op en markeer hem als je favoriet via de ster. Je kan de BouwApp ook bezoeken als webpagina.

Een nieuwbouwwoning heeft veel voordelen ten opzichte van bestaande bouw:

  • In tegenstelling tot een bestaand huis, koop je een nieuwbouwwoning vrij op naam (v.o.n., tenzij anders vermeld). Dat wil zeggen dat je als koper geen overdrachtsbelasting betaalt. Hierdoor valt de koopsom lager uit dan bij een bestaande woning, die je veelal koopt met kosten koper.
  • Je weet vooraf wat de prijs van een nieuwbouwwoning is, aangezien deze al vaststaat. Dat bespaart je de stress en onzekerheden van oplopende prijzen tijdens onderhandelingen.
  • De eerste jaren heb je nauwelijks onderhoud, wat scheelt in tijd en kosten.
  • Een nieuwbouwwoning kun je via meer- en minderwerk naar eigen smaak vormgeven.
  • Een nieuwbouwwoning voldoet aan de BENG-normen (BijnaEnergieNeutraal Gebouw). De nieuwbouwwoningen in RemmensBerg leveren we duurzaam en gasloos op, voorzien van goede isolatie, een warmtepomp, WTW-installatie (warmteterugwinning) en vloerverwarming en -koeling. Dat geeft veel comfort, is beter voor het milieu en voor je portemonnee. Dankzij het energielabel A+++ heb je relatief lage energiekosten, wat scheelt in je maandlasten.
  • Een goed energielabel heeft een positief effect op de hoogte van het hypotheekbedrag, waardoor je vaak meer kan lenen.

We bouwen zeer energiezuinig volgens de BENG-normen (Bijna EnergieNeutraal Gebouw). Alle woningen in RemmensBerg hebben een energielabel A+++, wat zorgt voor veel comfort en beter is voor het milieu. De gasloze woningen zijn zeer goed geïsoleerd, voorzien van een warmtepomp, WTW-installatie (warmteterugwinning) en vloerverwarming en -koeling. Bovendien komen er zonnepanelen op de grondgebonden woningen. Meer hierover lees je in het artikel ‘Comfortabel en duurzaam wonen‘.

Anoul Bouwman (Bouwman Swinkels Architecten) tekende het ontwerp van dit nieuwbouwproject. Ben je benieuwd hoe hij te werk ging? Lees dan het artikel ‘Een nieuwbouwwijk in dorpse sfeer‘.

Op latere leeftijd wensen mensen steeds vaker gelijkvloerse woonruimte. Het project RemmensBerg biedt interessante mogelijkheden als je levensloopbestendig wil wonen. Meer hierover lees je in het artikel ‘Een woning kopen op latere leeftijd‘.

Veel starters op de woningmarkt ervaren het als een uitdaging om een betaalbare woning te vinden. Met name diverse tussenwoningen in het project RemmensBerg bieden nieuwkomers op de woningmarkt een kans. Meer hierover lees je in het artikel ‘Een woning kopen als starter‘.

Het verkoopproces

De woningen in RemmensBerg gaan gefaseerd in verkoop. In fase één bieden we gelijk een groot aantal woningen aan. Als eerste gaan de veertien appartementen in verkoop en achtentwintig van de grondgebonden woningen. Dat wil zeggen: alle zeventien rijwoningen (het blok van vijf, het blok van twaalf en de levensloopwoningen), zes tweekappers en de vrijstaand geschakelde woning. De acht tweekappers die tegenover de supermarkt komen, gaan in een tweede fase in verkoop.

Een nieuwbouwwoning koop je veelal vrij op naam (v.o.n.). Als eerste bewoner betaal je geen extra kosten voor het overdragen van de woning. Dat scheelt je overdrachtsbelasting, notariskosten voor de eigendomsoverdracht en ook kosten voor je inschrijving bij het kadaster. Opgeteld is dat een mooi financieel voordeel ten opzichte van bestaande bouw, die als ‘kosten koper’ (k.k.) te koop staat. Kosten voor bijvoorbeeld je hypotheek betaal je wel, ook als je vrij op naam koopt.

Fase één van project RemmensBerg is vanaf dinsdagavond 11 juni in verkoop.

Vanaf de start verkoop zijn alle details van de woningen beschikbaar en kun je je inschrijven voor een woning via het voorkeursformulier.

Vanaf de start verkoop kun je je inschrijven door het voorkeursformulier in te vullen en binnen de inschrijftermijn in te leveren bij de makelaar. Op het formulier geef je onder ander de voorkeur voor het woningnummer aan en je contactgegevens. Mochten na die eerste inschrijfronde nog woningen beschikbaar zijn, dan contacteer je de makelaar om je wensen te bespreken.

Nadat de inschrijfperiode is verlopen, start de toewijzingsperiode. Vaak zijn er meerdere geïnteresseerden per woning. Dit betekent dat de verkoper en makelaar kijken wie het meest geschikt is voor de woning. Onder andere je financiële mogelijkheden hebben invloed op deze keuze. Er kan ook een lotingsprocedure worden gestart. Mocht je niet direct in aanmerking komen voor een woning, dan plaatsen we je op de reservelijst.

Nationale HypotheekGarantie (NHG) biedt een financieel vangnet voor huiseigenaren. Als je een huis koopt met deze garantie, krijg je bijvoorbeeld korting op je hypotheekrente en kun je verduurzamingsmaatregelen deels meefinancieren. Ook helpt de organisatie als je situatie verandert en je in de knoop komt met betalingsverplichtingen.

Het aankoopbedrag met NHG mag in 2024 maximaal € 435.000 zijn. Voor energiebesparende maatregelen is het mogelijk om zelfs tot € 461.100 te lenen, mits je het extra bedrag volledig besteedt aan die maatregelen.

Bron: nhg.nl

Een koopovereenkomst gaat over de koop van de grond of een appartementsrecht. De aanneemovereenkomst gaat over de bouw van de woning of het appartementengebouw. De ondertekening van deze documenten vindt plaats bij de makelaar. Een kopie van de koop- en aannemingsovereenkomst gaat naar de notaris en stichting Woningborg.

Als je een woning koopt in dit project, beschermt de Woningborg Garantie- en waarborgregeling jou als koper van een nieuwbouwwoning tegen de risico’s van een eventueel faillissement van de bouwonderneming tijdens de bouw en bouwkundige gebreken na oplevering. Bovendien is het waarborgcertificaat van Woningborg vaak nodig voor het verkrijgen van een hypothecaire geldlening en verplicht als je voor je woning een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit.

Als je een woning toegewezen hebt gekregen, dan nodigt de makelaar je uit voor een gesprek. Tijdens dit gesprek overhandigt de makelaar je de technische tekeningen. Bovendien krijg je dan meer details over de woning en de afwerkstaat. Natuurlijk is er ook voldoende ruimte voor het bespreken van je persoonlijke woonwensen.

Per brief brengen we je op de hoogte wanneer de ontwikkelaar en aannemer beiden aan de opschortende voorwaarden uit de koop- en aannemingsovereenkomst voldoen. Daarna volgt een afspraak bij de notaris. Bij de notaris teken je de leveringsakte voor de grond en wordt de hypotheek ingeschreven in het kadaster. Gefeliciteerd, de koop is nu definitief!

De bouw

De bouw van je nieuwbouwwoning kan worden ingepland als aan alle opschortende voorwaarden is voldaan. Deze opschortende voorwaarden vind je terug in de koop- en aannemingsovereenkomsten. Je ontvangt een brief waarin staat dat de bouw binnen afzienbare tijd van start zal gaan.

Het is eindelijk zover, de bouw van je droomwoning begint! De bouw bestaat uit drie fases:

  • Ruwbouwfase: in deze bouwfase brengen we onder meer de fundering, muren, vloeren en het dak aan.
  • Afbouwfase: na de ruwbouwfase start de afbouwfase, die draait om de afwerking. Vanaf dan vinden de werkzaamheden veelal binnen plaats.
  • Opleveringsfase: de laatste fase is de oplevering, waarbij we toewerken naar het feestelijke moment van de sleuteloverdracht.

Na het ondertekenen van de koop- en aannemingsovereenkomsten krijg je vanuit het bouwbedrijf een kopersbegeleider toegewezen. De kopersbegeleider begeleidt je gedurende het hele bouwproces, van voorbereiding tot oplevering. Hij of zij adviseert over het mogelijke meer- en minderwerk en vertaalt je wensen naar de bouwplaats.

Naast een aantal fysieke gesprekken met je kopersbegeleider, verloopt het contact via VolgJeWoning. Dat is je online, persoonlijk woondossier waar je als toekomstige bewoner alle informatie over je woning kan vinden.

Met meer- en minderwerk kun je je nieuwbouwwoning laten aanpassen aan je wensen ten opzichte van de ‘basiswoning’. Om de keuze overzichtelijk en haalbaar te houden, werkt de aannemer met meer- en minderwerklijsten. Op deze lijsten staan zaken zoals het verplaatsen van stopcontacten of het plaatsen van een dakkapel of aanbouw.

In verband met de voortgang van het bouwproces gelden deadlines voor het meer- en minderwerk. De deadline hiervoor staat in je persoonlijke, online woondossier op VolgJeWoning, waarvoor de kopersbegeleider iedere koper uitnodigt. Heb je wensen die niet op de meer- en minderwerklijsten staan? Bespreek deze met je kopersbegeleider. Hij of zij kan samen met jou kijken of er mogelijkheden zijn.

Natuurlijk is het fantastisch om al tijdens de bouw door je nieuwe woning te lopen en te fantaseren over de inrichting. Daarom organiseren we een aantal kijkmomenten. Zo kun je op een veilige manier onder begeleiding je woning verkennen. Vanuit veiligheidsoogpunt kun je alleen tijdens deze georganiseerde kijkmomenten de bouwplaats bezoeken, waar we dan bovendien enkel  volwassenen ontvangen.

De oplevering

Enkele weken voor de oplevering organiseren we een vooroplevering, ook wel voorschouw genoemd. De aannemer loopt dan samen met jou door de woning om onder andere het meer- en minderwerk te beoordelen. De punten die hieruit volgen, probeert de aannemer zoveel mogelijk op te lossen voor de definitieve oplevering.

Tijdens de definitieve oplevering loopt de aannemer samen met jou nog eenmaal door je nieuwe woning om te kijken of alles correct is uitgevoerd. Je kan hierbij de hulp inschakelen van een onafhankelijke bouwkundige, bijvoorbeeld via Vereniging Eigen Huis. Samen bekijk je de binnen- en buitenkant van de woning. Eventuele onvolkomenheden en beschadigingen verwerken we in het ‘rapport van oplevering’. In het opleverrapport vind je ook belangrijke adviezen die de aannemer tijdens de oplevering toelicht. Aan het eind van de oplevering teken je samen met de aannemer het proces-verbaal van oplevering en vindt de sleuteloverdracht plaats.