Een woning kopen als starter

14 mei 2024
Artikel

Het zal je niet zijn ontgaan: er is veel behoefte aan nieuwe woningen. Zeker voor starters is het een uitdaging om een betaalbare woning te vinden. In dit artikel lichten we de startersuitdagingen toe en geven we mogelijke oplossingen om eigenaar te worden van je eerste koophuis in RemmensBerg.

Financiële positie van starters

Voor veel starters op de woningmarkt is het aankoopbudget een uitdaging. Ze hebben geen overwaarde van een eerdere woning, zoals doorstromers veelal wel hebben. Gelukkig zijn er ook positieve berichten. Diverse bronnen geven aan dat de positie van starters de laatste tijd wat is verbeterd, mede door loonsverhogingen. Ook telt een studieschuld minder zwaar mee bij een hypotheekaanvraag, terwijl het inkomen van een eventuele partner juist zwaarder weegt. Dit biedt mogelijk voordelen voor de maximale hypotheek die je kan krijgen.

Wijzigingen hypotheekmogelijkheden

Sinds begin dit jaar zijn er wijzigingen die voordelig kunnen uitpakken voor je hypotheek:

  • Zo is de ondergrens van de Nationale HypotheekGarantie (NHG) verhoogd naar €435.000. NHG biedt een financieel vangnet voor huiseigenaren. Als je een huis koopt met deze garantie, geven hypotheekverstrekkers je bovendien korting op je hypotheekrente.
  • Ook heeft een goed energielabel tegenwoordig een positief effect op de hoogte van het hypotheekbedrag. Het energielabel A+++ van de woningen in RemmensBerg maakt het mogelijk om zo’n €30.000 meer te lenen. Zo’n hoger hypotheekbedrag wordt als verantwoord gezien, omdat je als woningeigenaar van een duurzaam huis minder energielasten hebt.
  • Wil je als single een huis kopen? Ook de hypotheekmogelijkheden voor alleenstaanden zijn dit jaar verbeterd.
Sint Anthonis nieuwbouw RemmensBerg Exterieur 07 Rijwoningen Type F

Tussenwoning als eerste koophuis?

Met name diverse tussenwoningen in het project RemmensBerg bieden nieuwkomers op de woningmarkt een kans. In het blok van twaalf rijwoningen komen zeven tussenwoningen die voor starters interessant kunnen zijn als eerste koophuis. Deze huizen krijgen een woonoppervlak van circa 105 m2, drie slaapkamers en een tuin op het zuidoosten. De prijsindicatie van deze woningen met een zogenaamde langskap (een dak dat parallel loopt aan de voorgevel) ligt tussen de €315.000 en €350.000 vrij op naam. Vanaf de start verkoop is de definitieve koopsom (v.o.n.) bekend voor iedere individuele woning.

Sint Anthonis nieuwbouw RemmensBerg Exterieur 08 Rijwoningen Type F

Voordelen nieuwbouwwoningen

Nieuwbouwwoningen hebben een koopsom vrij op naam (v.o.n.). Dat wil zeggen dat je als koper geen overdrachtsbelasting betaalt. Hierdoor valt de koopsom lager uit dan bij een bestaande woning, die je veelal koopt met kosten koper.

Een ander voordeel van nieuwbouw is dat je vooraf weet wat de prijs van een woning is, aangezien deze al vaststaat. Dat bespaart je de stress en onzekerheden van oplopende prijzen tijdens onderhandelingen.

Bovendien zijn de nieuwbouwhuizen in RemmensBerg energiezuinig. Dit geeft naast meer comfort en een bijdrage aan een beter milieu, ook een financieel voordeel. Dankzij het energielabel A+++ heb je relatief lage energiekosten, wat scheelt in je maandlasten.

Financieel advies

Overweeg je je eerste huis te kopen? Laat je goed informeren over je financiële mogelijkheden en plan een hypotheekadvies in. Je vergroot je kansen op een eerste koophuis als je over eigen geld beschikt. Bij het toewijzen van de woningen is je financiële situatie een belangrijk criterium. Een extra reden dus om je goed voor te bereiden.