Comfortabel en duurzaam wonen

22 mei 2024
Artikel

Met het oog op een schoner milieu heeft Nederland als doel om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Daarom krijgen nieuwbouwwoningen geen aardgasaansluiting meer. Gasloos bouwen is de norm, ook in RemmensBerg. Een duurzame woning geeft veel comfort, is beter voor het milieu én voor je portemonnee. Het resultaat? Een woning die klaar is voor de toekomst.

Hoger hypotheekbedrag met energielabel A+++

We bouwen zeer energiezuinig volgens de BENG-normen (Bijna EnergieNeutraal Gebouw). Alle woningen in RemmensBerg hebben een energielabel A+++. Wist je dat een goed energielabel tegenwoordig een positief effect heeft op de hoogte van het hypotheekbedrag? Met het energielabel A+++ van RemmensBerg kun je tot circa €30.000 meer lenen. Zo’n hoger hypotheekbedrag wordt als verantwoord gezien, omdat je als eigenaar van een duurzaam huis minder energielasten hebt.

Isolatie en duurzame installaties

We isoleren de woningen volgens de laatste normen en voorzien ze van duurzame installaties die zorgen voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie. Daarmee dragen diverse technieken bij aan comfortabel en duurzaam wonen in je nieuwe thuis.

Warmtepomp
In je gasloze woning verzorgt een lucht-waterwarmtepomp de verwarming en het warmtapwater. Deze warmtepomp werkt op elektriciteit en onttrekt warmte aan de lucht om zo de temperatuur te reguleren.

Vloerverwarming en -koeling
Iedere woning in RemmensBerg krijgt comfortabele, energiezuinige vloerverwarming. De thermostaat hoeft bij vloerverwarming niet zo hoog te staan om toch een aangename temperatuur te bereiken. Een extra voordeel: dit slangensysteem kan ook koelen en geeft daarmee net wat extra comfort op warme dagen.

Warmteterugwinning
Het comfort in huis is ook afhankelijk van het binnenklimaat. Voor een goede luchtkwaliteit is luchtverversing van groot belang. De woningen in RemmensBerg krijgen ventilatie met warmteterugwinning (WTW). Dit WTW-systeem zuigt de vervuilde lucht uit je woning en gebruikt de warmte van de uitgaande lucht om de binnenkomende verse lucht te verwarmen. Dit bespaart veel energie.

Zonnepanelen
Alle grondgebonden woningen in het project krijgen zonnepanelen. Het aantal en de positie van die panelen verschilt per huis.

Elektrisch koken

In een gasloze woning gaat ook het koken elektrisch. Dat kan op verschillende manieren:

  • Koken op inductie
    Gevoelsmatig is koken op inductie ongeveer gelijk aan koken op gas. Aan = aan, uit = uit. Het is bovendien het meest duurzame elektrische alternatief, plus een veilige en snelle manier van koken.
  • Keramisch koken
    Qua aanschaf is een keramische kookplaat een budgetvriendelijk alternatief voor inductie. Keramisch vraagt wel meer tijd om op te warmen, waardoor je meer energie verbruikt. Ook is het minder veilig dan koken op inductie, omdat de kookplaten blijven nagloeien.
  • Stoomoven
    Stoomovens winnen aan populariteit. Het bereiden van je eten met stoom heeft voordelen op het gebied van gezondheid en smaak.

Je keukenleverancier kan je hierover goed adviseren.

Gescheiden waterafvoer

Het water in de wijk voeren we gescheiden af. Het hemelwater van daken, garages en bergingen gaat naar het gemeentelijk infiltratieriool (IT-riool), dat het water geleidelijk afgeeft aan de bodem en uiteindelijk uitmondt in een wadi. Het vuilwater gaat naar het vuilwaterriool van de gemeente.

Zo’n gescheiden rioleringsstelsel maakt beter gebruik van water, wat ecologische en economische voordelen oplevert. Water dat niet gezuiverd hoeft te worden, komt terug in de grond en draagt daarmee bij aan de grondwaterstand. De scheiding zorgt bovendien voor minder belasting van het riool bij zware regenbuien.

Bovendien komt er in de wijk een wadi voor de berging van regenwater.

Groenbeleving

Het bestaande groen blijft deels behouden, met name aan de voorkant van de rijwoningen in het blok van twaalf. Als erfafscheiding plaatsen we bovendien op diverse locaties gaashekwerk met hedera. Bij het woonrijp maken plant de gemeente ook nieuw groen aan.