Een woning kopen op latere leeftijd
Je woonwensen bewegen mee met je levensfase. Op latere leeftijd wensen mensen steeds vaker gelijkvloerse woonruimte. Eventuele kinderen zijn bijvoorbeeld het huis uit en levensloopbestendigheid wordt belangrijker.
Woonwensenonderzoek 55-plussers
Het Grote 55-plus Woonwensenonderzoek van Vereniging Eigen Huis geeft interessante inzichten, ook voor Van Stiphout als ontwikkelaar van onder meer het project RemmensBerg. Ons doel is om woningen te ontwikkelen die passen bij een duurzame woonbehoefte. Natuurlijk kijken we hierbij ook naar 55-plussers.
Zelfstandig oud worden in een vertrouwde omgeving, regie houden over je eigen leven en actief blijven; dat is wat veel mensen wensen als ze ouder worden. Dan is het wel zo fijn om op tijd na te denken over je woontoekomst en kansen te pakken wanneer die zich voordoen.
Op tijd voorbereiden
Uit het woonwensenonderzoek blijkt dat veel 55-plussers het nadenken over hun woontoekomst voor zich uit schuiven. Ze voelen zich nog jong en gezond. Toch is het goed om je op tijd voor te bereiden en stappen te nemen. Zeker bij nieuwbouw gaat er nog een poos overheen, voordat de sleuteloverdracht plaatsvindt. Vanaf de start verkoop van een project duurt het snel anderhalf jaar of zelfs langer voor je een nieuwe woning kan betrekken.
Levensloopbestendig wonen in Sint Anthonis
Het project RemmensBerg biedt interessante mogelijkheden als je levensloopbestendig wil wonen. Dat begint al bij de ligging. De nieuwbouw komt in het centrum, op de hoek van de Breestraat met de Peter Zuidstraat. Hier woon je bij de kenmerkende Brink met diverse winkels en horecavoorzieningen nabij. Ook een apotheek, huisarts en fysiotherapeut zitten op korte afstand.
Vier levensloopbestendige huizen
In het project komen vier levensloopbestendige huizen. Deze levensloopwoningen hebben een badkamer en slaapkamer op de begane grond, zodat je gelijkvloers kan wonen. Ze krijgen een woonoppervlak dat varieert van circa 110 tot 122 m2 en een perceeloppervlak dat varieert van circa 150 tot 177 m2. De achtertuinen van deze woningen komen op het oosten.
Gelijkvloers wonen in een van de veertien appartementen
Gelijkvloers wonen kan ook in de veertien appartementen van RemmensBerg. Deze komen op de locatie van voormalig Café ‘t Hert in een gebouw met vier woonlagen. Het appartementengebouw zelf biedt fijne faciliteiten, zoals een personenlift en een videofooninstallatie (deurbel met camera). Op de eerste drie lagen komen twaalf royale appartementen met diverse indelingen. Op de bovenste laag komen twee extra royale penthouses.
Ieder appartement beschikt over een eigen parkeerplaats op het buitenterrein, een berging op de begane grond en een balkon of terras. Als je een tuin gewend bent, vraagt een terras of balkon vaak wat extra overweging. De buitenruimte van een appartement is dan wellicht kleiner, maar het scheelt enorm in onderhoud ten opzichte van een grote tuin.
Voordelen gelijkvloers wonen
In eerste instantie lijkt de overstap naar een gelijkvloerse woning groot, zo blijkt ook uit het onderzoek van Vereniging Eigen Huis. In de praktijk geeft gelijkvloers wonen mensen juist meer overzicht, ervaren ze het schoonmaken prettiger en stelt het eventuele mantelzorg uit.
Het onderzoek noemt ook de wens van 55-plussers om over meerdere slaapkamers te beschikken, als extra ruimte voor kantoor of als logeer-, kleed- of hobbykamer. Alle appartementen in het project zijn driekamerappartementen en beschikken dus over twee slaapkamers. De levensloopwoningen in RemmensBerg hebben een open zolder, waar je bijvoorbeeld een hobby kan uitoefenen. Naar wens kun je deze ruimte optioneel verder indelen en een tweede slaapkamer creëren plus een extra badkamer, bijvoorbeeld om logées te ontvangen.
Voordelen van nieuwbouw
Nieuwbouw brengt ook voordelen op het vlak van comfort, duurzaamheid en financiën. Je hebt met nieuwbouw de eerste jaren amper onderhoud, wat scheelt in tijd en kosten. Bovendien is een nieuwbouwwoning gebouwd volgens de BENG-normen (BijnaEnergieNeutraal Gebouw). Het energielabel A+++ zorgt voor veel comfort en is beter voor het milieu. De woningen zijn allemaal gasloos, zeer goed geïsoleerd en voorzien van een warmtepomp, WTW-installatie (warmteterugwinning) en vloerverwarming en -koeling. Bovendien komen er zonnepanelen op de grondgebonden woningen.
Financiële mogelijkheden
Financieel blijken veel 55-plussers er goed voor te staan. Zo kunnen ze vaak de overwaarde van hun koopwoning benutten. Bovendien scheelt een duurzaam nieuwbouwhuis veelal aanzienlijk in de maandlasten vanwege de energiebesparing.
Wist je bovendien dat een energielabel sinds dit jaar ook invloed heeft op de hoogte van je leenbedrag? Met energielabel A+++ kun je zo’n €30.000 meer hypotheek ontvangen. Een financieel adviseur kan veel inzicht geven in de mogelijkheden en bijvoorbeeld woonlasten doorrekenen en de gevolgen van een pensioeninkomen.
Meer informatie
Ben je benieuwd naar je persoonlijke mogelijkheden? De makelaars van RemmensBerg staan klaar voor advies.